Algemene tips

Veel mensen vinden het leuk om te koken. Zolang het voor het eigen gezin is of voor een paar vrienden is het wel te doen. Als er met kerst ineens 10 personen aan tafel zitten dan slaat bij een aantal mensen de paniek toe. Hoe krijg je alles op tijd en met de juiste temperatuur op tafel.

Het geheim is zoals we dit in de professionele keuken noemen “mise en place”. U denk toch niet dat er na u bestelling in een restaurant iemand begint met de worteltjes te schillen en de aardappels te koken. Alles staat klaar om op een snelle manier het eten op tafel te zetten.

De grote truc is om goed te kijken naar het menu om te bepalen wat er van tevoren klaar gezet kan worden en wat er op het laatste moment afgemaakt kan worden. Niets zo vervelend als u een gezellige tafel met eters hebt en u staat onder het etentje in de keuken te zwoegen.

Ook kunt u bij de samenstelling van het menu al vast rekening houden met gerechten die in de voorbereiding al klaar gezet kunnen worden.

Om succes te hebben met uw gerechten speel vooral op zeker. Het is geen moment om te experimenteren. Als uw tomatensoep beroemd is in uw familie dan zijn uw gasten hier ook zeker van gecharmeerd.

Maak gerechten die iets kunnen hebben. Als u besluit om een biefstuk te bakken voor uw gasten neemt u een onnodig risico. Een lamsbout die acht uur in de oven moet wordt er zeker niet slechter op als het een uurtje langer duurt.

In de volgende nieuwsbrief geef ik u wat tips en suggesties. Op internet en in boeken staan 100.000de recepten. Gebruik vooral je fantasie en heel belangrijk, samen eten is altijd bijzonder. Het eten is wel belangrijk maar de gesprekken die ontstaan zijn nog mooier.

Hebt u een idee wat u wilt koken maar komt u er niet helemaal uit, mail mij dan en ik probeer het probleem samen met u op te lossen.

 

Veel succes met de voorbereidingen,

Wim Maas

w.maas442@outlook.com