Soepen

Beste deelnemer van het eerste dorpsdiner van Beek en Donk

In de eerste nieuwsbrief gaf ik u een aantal algemene tips. Aangezien u maar een gerecht gaat koken wil ik nu wat tips geven over verschillende gerechten. Dit keer besteden we aandacht aan de soepen.

Soepen

Gaat u een soep als voorgerecht  bereiden dan zijn er een aantal opties. Het voordeel van een soep is dat u dit al van tevoren klaar kan maken. Toch zijn er wat zaken waar u op moet letten om tot een mooi en smakelijk resultaat te komen.

Heldere soepen

Maakt u een soep met een garnituur er in  dan is het zaak om de vulling niet te gaar te koken. Om een voorbeeld te geven, als u een heldere groentesoep maakt dan kan u het beste de soepgroente apart koken. Kook het kort omdat de groente altijd nog nagaart. Doe bij de soepgroenten wel wat zout of een bouillonblokje om te zorgen dat de groenten ook op smaak is. Voor het uitserveren maak je de groente warm in zijn eigen bouillon en doe het dan op het laatste bij elkaar. Het voordeel hiervan is dat de bouillon ook mooi helder blijft. Wil je een mooie heldere bouillon maken dan moet de bouillon gepasseerd worden. Dit betekent dat je de bouillon door een theedoek zeeft. Pak hiervoor een pan die ruim genoeg is. Leg hierop een bolzeef en een theedoek die je 10 minuten in koud water hebt laten staan. Hierdoor spoel je de zeep resten uit de theedoek. Dit is vooral nodig als je een vers getrokken bouillon maakt.

Puree soepen

Maak je een soep waarbij het de smaak van de vulling aan moet nemen dan kook je dit uiteraard mee. Ik denk hierbij aan een courgettesoep, bloemkoolsoep, paprikasoep, tomatensoep enz. Pureer deze soepen met een staafmixer en zeef daarna door een zeef. Hiermee voorkom je dat er velletjes en pitten in de soep zitten. Wil je wat garnituur in deze soep serveren dan voeg je die toe na het pureren. Wil je wat room toevoegen aan de soep, klop deze dan op yoghurt dikte en voeg die net voor het serveren toe. De room blijft dan mooi op de soep liggen. Wat gehakte kruiden zoals peterselie of bieslook maken het geheel af.

Gebonden soepen

Gebonden soepen maak je met een roux. Dit is een bindmiddel van boter en bloem. Voor een normale gebonden soep gebruik je voor 1,5 l soep 50 gr. Boter en 60 gr. Bloem. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat de roux afgekoeld is voordat je deze gaat verwerken. Haal de pan van het vuur als je de bouillon aan de roux toevoegt. Dit voorkomt klonten. Bij gebonden soepen zoals champignonsoep vervang dan een gedeelte van de bouillon door het vocht van champignons. Ook hier kan je licht opgeklopte room toevoegen.

Roux maken

Smelt de boter of margarine in een pannetje en laat uit bruisen zodat het vocht verdampt. Laat niet kleuren. Voeg de bloem toe en laat onder voortdurend roeren in 5 minuten gaar worden. Ook nu mag de roux niet kleuren. Laat afkoelen. Roux kan ook in voren gemaakt worden. Het blijft zeker een week goed in de koelkast.

Nog wat algemene tips

  • Maak je soep van verse bouillon en heb je teveel dan kan het restant uitstekend in de diepvries. Gebruik hiervoor de handige bakjes met deksel. Houd er rekening mee dat vocht uitzet in de diepvries dus vul de bakjes tot een centimeter onder de rand.
  • Niets zo irritant als soep die niet warm is. Zet van tevoren even uw soepborden of koppen in de oven of in de magnetron om op te warmen. Overdrijf niet met de temperatuur, je moet de kop nog wel vast kunnen houden.
  • Bouillon nooit laten koken. Hij wordt dan blind. Het heeft geen invloed op de smaak maar de bouillon ziet er dan veel minder aantrekkelijk uit.