In deze nieuwsbrief wat tips en trucs voor het bereiden van het hoofdgerecht. Met een goede voorbereiding moet het lukken om alles op tijd klaar te hebben zodat het hoofdgerecht warm en met de juiste gaarheid geserveerd kan worden. Er zijn veel mogelijkheden aan gerechten die u kunt serveren. Denk aan stoofpotten, visgerechten, braadvlees of rood gebakken vlees.
Gebakken Vis
Je kan er voor kiezen om de vis te bakken of te pocheren. Als u besluit om de vis te bakken of te grillen zijn er wel wat truckjes. Als u de vis voor het bakken licht door een mengsel van bloem en paneermeel haalt krijgt u bij het bakken een mooie bruine kleur zonder dat de vis echt gepaneerd is. Gaat u de vis op de huid bakken (b.v. zalm) bak hem dan eerst op de huid zodat die mooi knapperig is. Draai hem daarna om en bak nog kort op de andere kant. Gebeurt het u regelmatig dat de vis in de pan blijft plakken dan komt dit meestal doordat u de vis te snel om wilt draaien. Laat hem eerst mooi bruin worden aan een kant dan laat de vis zich gemakkelijk omdraaien. Gebruik voor gebakken vis met voorkeur een pan met een teflon coating. Vis is het lekkerste als hij niet door en door gebakken is. Zeker zalm is het lekkerste als hij nog een beetje nat is vanbinnen.
Gepocheerde vis
Pocheren is een manier van koken waarbij de vis op een laag vuur met weinig vloeistof gaar wordt gemaakt. Het pocheervocht bestaat meestal uit water, witte wijn, visbouillonblokje of zout, wat uienringen en kruiden zoals laurier, kruidnagel en peperkorrels. Kook eerst het pocheervocht zodat de smaken goed in het vocht trekken. Leg de vis plat in een beboterd sleetje en giet er het pocheervocht op. Dek af met een deksel af met aluminiumfolie. Zet op een gaspit of in de oven op een lage temperatuur. Afhankelijk van de dikte is de vis snel gaar.
BBQ
Als u besluit om het hoofdgerecht op de BBQ te bereiden dan is het niet nodig dat ik u tips geef. Waarschijnlijk hebt u hier meer ervaring mee dan ik.
Stoofpotten
Niets zo lekker als een stoofpot naar een oud familie recept. Hoe u die moet maken weet u zelf het beste. Het enige nadeel van een stoofpot is dat hij snel aankoekt als u hem op een gaspit probeert warm te houden. Een goede manier is om hem afgedekt in de oven te schuiven. Lukt dat niet dan kan u hem warmhouden door een grote pan met water aan de kook te brengen en daarin de pan met stoofpot te hangen. Uiteraard afdekken maar hij blijft zo lekker warm
Rood vlees
Als je rood vlees bakt zoals een biefstuk dan kan die niet in de pan blijven liggen tot hij uitgeserveerd wordt. Hij slaat dan door en je mooie dure stukje vlees wordt een taaie schoenzool. Als de biefstuk of ander rood vlees klaar is haal hem dan uit de pan en draai ze in een stukje aluminiumfolie. Zo kan je ze tot een kwartier laten rusten. Dit kan ook met een mooi stuk rood vlees zoals rosbief. Gooi het bakvet niet weg want dit is een mooie basis voor een krachtige saus.
Varkensvlees
Ik tegenstelling van wat veel mensen denken hoeft varkensvlees meestal maar kort gebakken te worden. Het vlees moet wel gaar zijn maar een licht roze kleur van binnen maakt dat het vlees meestal lekker mals is. Ga je voor een varkenshaasje dan heb je altijd een puntje wat erg droog is. Vouw dit naar binnen en zet vast met een prikker of bind er een touwtje omheen. Zo kan je het haasje mooi gelijkmatig gaar maken. Heb je varkensvlees met een vet randje, snij dit er na het bakken pas vanaf. Het vet is de smaakmaker van varkensvlees.
Kip
In tegenstelling van varkensvlees moet kip helemaal gaar zijn. Het nadeel van een filetje is dat het nogal droog kan worden. Je kan dit voorkomen door het filetje aan te bakken en dan in een oven te schuiven van ongeveer 80 graden. Het duurt dan wel even voor hij gaar is maar hij heeft minder kans om uit te drogen. Wil je een stukje kip wat wel wat kan hebben gebruik dan kippendijen vlees. Niet zo mooi als een filetje maar droogt nauwelijks uit als je het lang warm moet houden.
Sauzen
De lekkerste saus maak je door het aanbaksel van het vlees te gebruiken. Bak in het bakvet de ingrediënten van de saus en blus af met wat wijn, drank of water. Serveer je gamba’s, laat dan een gedeelte van de schil om de gamba zitten. Deze geeft een heerlijke smaak af aan je saus.
Groenten
Een gemakkelijke manier om groente te bereiden is om deze eerst te blancheren. Zie in de nieuwsbrief van de voorgerechten hoe je dit doet. Op deze manier kan je de groente al in een vroeg stadium voorbereiden. Ga je de groente serveren doe deze dan in een pannetje met een klein bodempje water, een klontje boter en de benodigde smaakstoffen zoals nootmuskaat, peper enz. Dit is vooral gemakkelijk bij bonen, doperwten, wortels en andere harde groenten. Ook kan je de groente kort blancheren als je de groente wilt wokken. Zo maak je dat de verschillende soorten groenten tegelijk gaar zijn.
Nagerechten
Maak er vooral iets lekkers van. Hiervoor heb ik niet veel tips. Kijk vooral wat je alvast klaar kan zetten zodat je bij je gasten aan kan schuiven voor het welverdiende drankje. Wel een tip, serveer je ijs en is dit erg hard, zet dit een half uur voor het uitserveren in de koelkast.